A tropical skyscraper by WOHA and Patricia Urquiola

Hotelblog

 

The Oasia Hotel in the central business district Singapore is by all means and standards a unique project, redefining what a high-rise can be in humid tropical climates. In contrast with the conventional, completely sealed-off, air-conditioned tower, this hotel, designed by local office WOHA, merges architecture and nature, and combines indoor and outdoor spaces in a striking fashion. According to the architects, the aim was ‘to create an alternative imagery for commercial high-rise developments. It combines innovative ways to intensify land use with a tropical approach that showcases a perforated, permeable, furry, verdant tower.’

The Oasia Hotel Downtown clearly stands out in the sea of buildings of Singapore. The sustainably designed building, planned by the reputable WOHA office, impresses with its unconventional, upbeat symbiosis of architecture and nature, as well as the connection between inside and outside.

The tower, which has a height of 190 metres, contains four large outdoor spaces: three enormous verandas on the 6th, 12th, and 21st floor, as well as a roof terrace on 27th floor. This roof terrace is surrounded and protected by a 10-storey-high screen, covered in the same red aluminium mesh cladding as the rest of the tower. This facade will gradually be overgrown by 21 species of creepers and vines, creating a lively contrast between vibrant reds and lush greens.

Water areas and pools play a fundamental role, for example on the 21st floor. There they act as stylish frames for the lounge club of the hotel and boast magnificent interior or exterior views.

The Oasia is, like the majority of WOHA’s work, located in Singapore. WOHA was founded in 1994 by Singaporean Wong Mun Summ in partnership with Richard Hassell, who hails from Australia and moved to Singapore in 1989.

While the pursuit of sustainability is often accompanied by humourless earnestness, WOHA shows that it prefers to stand apart. This Oasia Hotel, which is part of an eponymous chain, combines sustainability with delight, two terms that are prominently present in the office’s design philosophy.

The red aluminium mesh will in time be covered by 21 different climbing plants and vines to form a sort of “vertical urban garden”.

Aside from the red façade – soon to be completely green – the sky gardens also offer greenery, fresh air, and opportunities for natural cross-ventilation, as well as representing the most visibly sustainable and delightful, aspects of the building.

The sky gardens came about in response to the client’s brief, which asked for distinct parts in the hotel. Given the small footprint, WOHA adopted what they call ‘a club sandwich approach by creating a series of different strata, each with its own sky garden.’ Introducing these sky gardens, which WOHA describes as ‘elevated ground levels’, allowed ‘the precious but limited ground floor space to be multiplied, creating generous public areas for recreation and social interaction throughout the high-rise.’

Patricia Urquiola’s renowned studio is responsible for the interior design of the Oasia Hotel. On the 21st floor, she used swimming pool ceramics from the ChromaPlural system by the German brand Agrob Buchtal. The open and closed areas of the building give rise to appealing interplays of shadow and light depending on the position of the sun and time of day.

While WOHA can be credited for the architecture of the tower itself and the concept of stacking layers, the actual design of the sky gardens is the work of Spanish designer and architect Patricia Urquiola, who was responsible for all interiors as well as the outdoor spaces of the hotel. Urquiola adds a breezy elegance to WOHA’s delightfully quirky architecture.


For the pools on the 21st and 27th floor, she has used AGROB BUCHTAL tiles from the Chroma series. Each pool has a different character. The pool on the sixth floor is part of a gym; on the 21th floor, the pool acts as a stylish extension of the lounge club. Left and right of the pool itself, which is tiled in a light and dark blue chevron pattern, is a wading pool, just deep enough to get your feet wet while sipping a cocktail.

The central plateau of the roof restaurant on the 27th floor is enclosed by the rooftop pools. An exciting view from here, at the highest point of the building, was deliberately omitted. Instead, the WOHA architecture firm created a surprisingly intimate area amidst the urban bustle in the metropolis of Singapore.

The rooftop pool consists of two parts, on either side of the rooftop restaurant. Unlike most rooftop amenities in hotels, which are all about the panorama, here the city’s skyline is almost completely concealed by the vegetated screen. This underlines the unconventionality of WOHA’s architecture. Instead of a view, this rooftop offers a place of unexpected intimacy and tranquillity, a surprisingly oasitic escape from the bustle of the city.

Photo credit: Infinitude

Agrob Buchtal, www.agrob-buchtal.de/en


Anzeige HFZ-G1-728x250 GAS

In der Lobby tragen Laser-Downlights von iGuzzini die tageslichthelle Stimmung weiter. Am Abend zeigt sich die Allgemeinbeleuchtung stufenweise gedämpfter und in der Bar im Split-Level wird die Helligkeit der Raumgrenzen so stark abgesenkt, dass jedwede Spiegelung in den Panoramascheiben vermieden wird.

Beleuchtung

Andreas Ewald, Geschäftsführender Gesellschafter der Engel &Völkers Hotel Consulting GmbH

Fachwissen

Das Klingenstein kann auf eine 400-jährige Geschichte als Herberge, Dorfgasthof und Braustätte zurückblicken. Bildnachweis: Mitsubishi Electric

Kältetechnik

Plug & Go ist die vorkonfektionierte Lösung für die einfache, schnelle und saubere Installation in Möbel oder Hohlwandsysteme.

Elektrotechnik

Gute Karten für die Gastlichkeit: Der JUNG Hotelcard-Schalter ist praktisch, wirtschaftlich und für Gäste komfortabel zu bedienen.

Elektrotechnik
Cookies erleichtern die Bereitstellung unserer Dienste. Mit der Nutzung unserer Dienste erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies verwenden.
Weitere Informationen Ok Ablehnen